Ο εξοπλισμός πυγμαχίας είναι απαραίτητος για να ασχοληθώ με την πυγμαχία.  Κάθε κομμάτι του εξοπλισμού είναι αναγκαίο και εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.  Παρόλα αυτά πρέπει να ξέρω πώς να διαλέξω τον εξοπλισμό μου και σε τι θα με εξυπηρετήσει.   

Κατάλληλος εξοπλισμός πυγμαχίας.

Πως θα διαλέξετε το σωστό εξοπλισμό;  Η βιομηχανία εξοπλισμού για τους αθλητές πυγμαχίας έχει μεγαλώσει το τελευταίο διάστημα.  Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών ευνοεί τους πυγμάχους γιατί οι τιμές των προϊόντων μειώνονται και κατά πάσα πιθανότητα η ποιότητα βελτιώνεται.  Η επιλογή των σωστών υλικών όμως παραμένει ένα ερώτημα που ταλανίζει τους πυγμάχους.  Δεδομένου του κόστους ο κάθε ένας πρέπει να ερευνήσει και να διαλέξει τα σωστά προϊόντα που θα χρησιμοποιεί.

Εξοπλισμός πυγμαχίας, έμπειροι και αρχάριοι πυγμάχοι.

Η απορία για το τι εξοπλισμό θα αγοράσουμε θα περίμενε κανείς να προέρχεται από αρχάριους αθλητές.  Όντως οι αρχάριοι συνήθως δεν γνωρίζουν πως να επιλέξουν τον κατάλληλο εξοπλισμό πυγμαχίας. Αλλά και πολλοί έμπειροι αθλητές πολλές φορές πέφτουν θύματα της διαφήμισης ή της ζήλιας και εμφανίζονται με υποδεέστερο εξοπλισμό από ό,τι θα τους επέτρεπε η τεχνική και εμπειρική τους κατάρτιση.  Ας μην ξεχνάμε φίλους και συγγενείς που μπορεί να κάνουν δώρο στους αγαπημένους τους αθλητές με μόνο κριτήριο τι αρέσει σε αυτούς.  Δεν τους παρεξηγούμε για τις προθέσεις τους, ωστόσο οι αθλητές καταλήγουν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό «ακατάλληλο».  (Υ.Γ.  εφόσον διαβάσατε το άρθρο δεν έχετε δικαιολογία)

Βήμα προς βήμα εξοπλισμός πυγμαχίας.

Δέρμα ή άλλα υλικά;

Μερικά υλικά αξίζει να τα πάρεις μόνο δερμάτινα.  Προσοχή γιατί όλα τα δέρματα δεν είναι ίδια, ας μην ξεχνάμε ό,τι πληρώνεις παίρνεις.   Υπάρχουν και αξιοπρεπή συνθετικά υλικά.  Συνήθως τα δερμάτινα κοστίζουν και αντέχουν περισσότερο.

Κάσκα:

Υπάρχουν πολλών ειδών κάσκες.  Για αρχή το βασικό κριτήριο είναι η ασφάλεια.

  1. Σαν πρώτη επιλογή σας προτείνουμε την κάσκα με μπάρα στη μύτη. Συν των άλλων προστατεύει από τραυματισμούς στη μύτη και στα μάτια.  Εφευρέθηκε για να  μπορούν οι επαγγελματίες πυγμάχοι να συνεχίζουν να προπονούνται μετά από τραυματισμούς στη μύτη και στα μάτια.
  2. Κάσκα με μάγουλα και σαγόνι. Έντονη προστασία στα ζυγωματικά στα μάτια και στο μέτωπο προστατεύει και το σαγόνι από σκισίματα.  Δεν προστατεύει τη μύτη.
  3. Κάσκα μόνο με μάγουλα. Προστατεύει τα ζυγωματικά μέτωπο και μάτια.  Δεν προστατεύει μύτη, σαγόνι και στόμα.
  4. Αγωνιστική κάσκα. Η αγωνιστική τύπου κάσκα προστατεύει το μέτωπο, τα αυτιά, τους κροτάφους.  Δεν προστατεύει τα μάτια, τη μύτη, τα ζυγωματικά και το στόμα.  Την προτείνουμε ως δεύτερη κάσκα σε όσους θέλουν να προσομοιάσουν καταστάσεις άμεσης επαφής παρόμοιες με τις συνθήκες ενός αγώνα.

Προστατευτική μασέλα:

Δύο είναι τα βασικά είδη προστατευτικής μασέλας, διπλή και μονή.  Η μονή μασέλα είναι η πιο κοινή από τις δύο και πρέπει να φοριέται καθ’ όλη τη διάρκεια των προπονήσεων (στο σάκο αλλά και στη σκιαμαχία).

Η αλήθεια είναι πως η μασέλα με την καλύτερη προστασία είναι η διπλή μόνο αν πληρεί κάποιες προϋποθέσεις.  Αν ταιριάζει απόλυτα στο στόμα μας και δε βγαίνει παρά μόνο με δυσκολία.  Αν έχουμε συνηθίσει να ασκούμαστε και να αναπνέουμε με κλειστό στόμα ακόμη και στη μέγιστη ένταση.

  1. Διπλή μασέλα δύο υλικών και πάνω. Μια πιο ακριβή επιλογή από τις άλλες.  Αγωνιστικά όμως μάλλον η καλύτερη (εξαρτάται τον αθλητή).
  2. Διπλή μασέλα ενός υλικού μια φτηνή αγωνιστική επιλογή. Το πάνω μέρος της μασέλας πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόζει τέλεια και να μην αποσπάται εύκολα από την πάνω οδοντοστοιχία. Ομοίως και το κάτω μέρος πρέπει να εφαρμόζει.  Βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί δουλεύουν σωστά.  Σε περίπτωση που δεν επαρκούν απευθυνθείτε σε έναν οδοντοτεχνίτη για να μεγαλώσετε το μέγεθος τους.
  3. Η μονή μασέλα δύο υλικών είναι η επιλογή των περισσοτέρων αθλητών.  Προτιμήστε μασέλες από καλά υλικά.  Και μην ξεχνάτε ότι παρόλο που πιάνει μόνο στην πάνω οδοντοστοιχία κατά τη διάρκεια των προπονήσεων το στόμα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό.  Η αναπνοή πρέπει να γίνεται μόνο από την μύτη όσο μεγάλες και να είναι οι αναπνευστικές ανάγκες.  Ειδάλλως η προστασία είναι περιορισμένη.
  4. Μονή μασέλα ενός υλικού είναι η τέταρτη μασέλα. Σας προτείνουμε να απορρίψετε αυτήν την επιλογή εάν θέλετε να ασχοληθείτε ποιο εντατικά με την πυγμαχία.

Γάντια:

Τα γάντια είναι απαραίτητος εξοπλισμός για πυγμαχία.  Είτε για σπάρινγκ είτε για σάκο χρειάζεστε τα γάντια.  Απαγορεύεται ρητά να παίζω μποξ χωρίς γάντια.  Τα γάντια σπάρινγκ αν τα χρησιμοποιήσω έστω και μία φορά στο σάκο δεν πρέπει τα χρησιμοποιήσω για να κάνω σπάρινγκ μετά από αυτό.  Με τα γάντια σάκου απαγορεύεται να κάνω σπάρινγκ.  Αποφεύγεται να χρησιμοποιείτε γάντια για κοινή χρήση, αγοράστε δικά σας.

  1. Γάντια σπάρινγκ σε μεγάλο μέγεθος θα πρέπει να προμηθευτείτε (14 ή 16 ΟΖ) για τις ανάγκες επαφής μεταξύ δύο αθλητών. Τα δερμάτινα κρατάνε περισσότερο αλλά είναι ακριβότερα.  Μετά την χρήση αερίστε τα σε ένα μέρος χωρίς υγρασία και όχι σε άμεση έκθεση στον ήλιο.
  2. Τα γάντια για σάκο με τον αντίχειρα μέσα είναι η ποιο κοινή επιλογή. Ό,τι ισχύει για τη συντήρηση των γαντιών σπάρινγκ ισχύει και γι αυτά.
  3. Υπάρχουν και τα γάντια για σάκο με τον αντίχειρα έξω.
  4. Τα κοφτά γάντια είναι γάντια που χρησιμοποιούνται και στις μπάλες ταχύτητας. Πολλοί αθλητές τα βρίσκουν εύχρηστα όταν το γυμναστήριο δεν έχει σκληρούς σάκους.

Σπασουάρ:

Τα σπασουάρ επιβάλλονται κατά τη διάρκεια σπάρινγκ ή επαφής.  Πρέπει να είναι ατομικά.  Δεν πρέπει να φοριούνται εξωτερικά από το σορτσάκι.

  1. Το σπασουάρ υψηλού επιπέδου προστασίας απαιτείται όταν το επίπεδο του αθλητή είναι υψηλό. Όταν πρέπει τα προστατευτεί από ισχυρά χτυπήματα στον κορμό.
  2. Το σπασουάρ μετρίου επιπέδου προστασίας είναι μια προσωρινή φτηνή λύση.
  3. Το σπασουάρ βασικού επιπέδου προστασίας είναι η πιο φτηνή λύση. Αν δεν μπορείτε να έχετε τα άλλα και κάνετε σπάρινγκ πρέπει οπωσδήποτε να έχετε αυτό.
  4. Οι γυναίκες κάνουν το τραγικό λάθος να μην κάνουν χρήση σπασουάρ. Μην ξεχνάτε, κατά την διάρκεια σπάρινγκ ή επαφής επιβάλεται το σπασουάρ ακόμα και αν είστε γυναίκα.

Επίδεσμοι:

Οι προστατευτικοί επίδεσμοι είναι ένα από τα πιο βασικά εργαλεία των αθλητών όταν κάνουν πυγμαχία.  Μην τους παραλείπετε διότι προστατεύουν ένα από τα πιο βασικά σημεία που απαιτεί το άθλημα, τη γροθιά.

  1. Οι ιατρικοί επίδεσμοι (γάζα) είναι το πιο φτηνό υλικό για την προστασία της γροθιάς. Επίσης μπορεί να είναι μίας χρήσης ειδικά για τους επαγγελματίες που λόγω του δεσίματος αναγκάζονται να τους κόψουν στο τέλος της προπόνησης.
  2. Οι ταινίες στερέωσης είναι ειδικές για πυγμαχία και μπορείτε να τους προμηθευτείτε από συγκεκριμένους εμπόρους. Προορίζονται για τη χρήση από επαγγελματίες και για χρήση από οποιονδήποτε θέλει να επέμβει στο δέσιμο των επιδέσμων με έναν πιο προστατευτικό τρόπο.
  3. Το γάντι επίδεσμος με τζέλ είναι μια καλή γρήγορη και εύκολη λύση. Πιο ακριβή και λιγότερο προστατευτική από τις άλλες.  Παρατηρείται μεγάλη άνοδος στη χρήση τους λόγω της ευκολίας προσαρμογής.  Αν και θεωρούμε τους παραδοσιακούς τρόπους δεσίματος καλύτερους, επικροτούμε και το συγκεκριμένο.
  4. Οι επίδεσμοι με velcro απαιτούνται κατά τη διάρκεια επίσημων αγώνων. Είναι μια φτηνή λύση. Προτιμήστε τους ελαστικούς επιδέσμους.

Πυγμαχικές στολές:

Τα πυγμαχικά σετ είναι η καλύτερη επιλογή για να κάνουμε πυγμαχία.  Είναι πολύ φτηνή επιλογή σε σχέση με τα αθλητικά επώνυμα ρούχα που βλέπουμε στους αθλητικούς χώρους.  Το δέρμα διατηρεί την υγεία του γιατί αερίζεται.  Η χρήση σπασουάρ γίνεται με ευκολία.  Στεγνώνει από τον ιδρώτα εύκολα.  Αν ιδρώσουμε δε βαραίνει.  Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και στην προπόνηση και στους αγώνες. Ο κριτής διακρίνει και βαθμολογεί καλύτερα.

  1. Στολή για μπλε γωνία.
  2. Στολή για κόκκινη γωνία.

Πυγμαχικά παπούτσια:

Τα παπούτσια είναι απαραίτητα για την εκτέλεση λεπτών τεχνικών κινήσεων στην πυγμαχία. Η κατασκευή τους είναι τέτοια που προστατεύει από τραυματισμούς τις ποδοκνιμηκής άρθρωσης.  Επίσης η αίσθηση της επαφής με το έδαφος δίνει ένα θετικό ερέθισμα αυτοπεποίθησης στον αθλητή.

  1. Η ψηλή μπότα προστατεύει πολύ καλά και στηρίζει το πόδι. Είναι όμως ένα πιο χειμωνιάτικο αθλητικό υπόδημα.  Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δύσκολο να το αντέξουν οι αθλητές.  Το χρονοβόρο δέσιμο κάνει πολλούς να δένουν το παπούτσι μέχρι τη μέση αφαιρώντας τα οφέλη που προσφέρει.
  2. Η μεσαία μπότα είναι το κοινό αθλητικό πυγμαχικό παπούτσι που χρησιμοποιείται κατά κόρον.
  3. Το χαμηλό μποτάκι ήταν πιο σπάνιο παλιότερα με την παράδοση τώρα πια να σπάει και να παρουσιάζεται όλο και πιο έντονα.

Πυγμαχικές κάλτσες:

Οι πυγμαχικές κάλτσες είναι ένα κομμάτι του εξοπλισμού που δεν πρέπει να παραβλέψουμε.  Απορροφούν τον ιδρώτα και προστατεύουν το πέλμα.  Έχουν συγκεκριμένες ενισχύσεις και είναι κατασκευασμένες από υλικά για αθλητική χρήση.  Αναλόγως το παπούτσι πρέπει να πάρουμε την ανάλογη κάλτσα. Διαλέξτε πυγμαχικές κάλτσες γιατί κατασκευάζονται για αθλητικά παπούτσια.

 

Εξοπλισμός και πυγμαχία.

Όπως σε κάθε άθλημα έτσι και στην πυγμαχία απαιτείται ο απαραίτητος εξοπλισμός.  Μέσα από την εμπειρία μας καταλήξαμε και σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά τι πρέπει να έχετε για να συμπληρώσετε τον εξοπλισμό σας.  Κάντε έρευνα αγοράς πριν πάρετε οτιδήποτε. Ακούστε τις συμβουλές του προπονητή σας.  Μιλήστε με τους συναθλητές σας.  Εφόσον προβείτε στην αγορά του εξοπλισμού σας φροντίστε τον και συντηρήστε τον.

Του Νότη Γιαννακά.

boxersunion.Ioannina@gmail.com

Εξοπλισμός πυγμαχίας,Πυγμαχικές Συμβουλές,boxersunion.gr, boxersunion.ioannina@gmai.com, Athletic Club Boxers Union of Ioannina, Boxers Union of Ioannina Amateur Boxing Club, Boxers Union of Ioannina, Boxers Union, Boxing Club, Boxing Ioannina, envsh pygmaxvn ioanninvn, boxing, Ioannina, Αθλητικός Σύλλογος Ένωση Πυγμάχων Ιωαννίνων, Ένωση Πυγμάχων Ιωαννίνων, Ένωση, Αθλητικός Σύλλογος Πυγμαχίας, Πυγμαχία Ιωάννινα, Μποξ Ιωάννινα, Σύλλογος Πυγμαχίας, Πυγμαχία, Ιωάννινα,

Εξοπλισμός πυγμαχίας