Οι πυγμαχικοί επίδεσμοι (Boxing wraps) αποτελούν ένα από τα μέσα προστασίας του πυγμάχου.  Σκοπός της χρήσης των επιδέσμων είναι η απόσβεση της ενέργειας του χτυπήματος και η ελαχιστοποίηση των τραυματισμών στο χέρι και στον καρπό.  Προστατεύει τον καρπό διατηρώντας την ευθυγράμμιση της άρθρωσης, τα κόκαλα των δαχτύλων, τα κόκαλα του χεριού, τον μαλακό ιστό του χεριού.

Θα πρέπει να μάθουμε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χτυπάμε τα ειδικά μέσα προπόνησης (σάκους, μπάλες ταχύτητας, στόχοι) χωρίς γάντια και χωρίς να έχουμε δέσει τα χέρια μας.  Πολλοί τραυματισμοί προέκυψαν όταν κάποιος χτύπησε ένα σάκο για πλάκα όταν πέρναγε από δίπλα.  Ένας τραυματισμός στο χέρι του αθλητή μπορεί να είναι τόσο σοβαρός ώστε το χέρι να μην είναι σε θέση να ξαναλειτουργήσει σωστά και να τον απομακρύνει οριστικά από τις προπονήσεις.

 

Ένωση Πυγμάχων Ιωαννίνων. Boxers Unon of Ioannina.

1. Διάφοροι τύποι επιδέσμων.

Ως ερασιτέχνες θα πρέπει να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε τους αγωνιστικούς κανονισμούς της παγκόσμιας ομοσπονδίας ΑΙΒΑ.  Ένας σημαντικός κανόνας είναι αυτός της χρήσης επιδέσμων.  Σας εφιστούμε την προσοχή γιατί είναι πιθανό να αποκλεισθεί ο αθλητής αν έχει παραβιάσει κάποια οδηγία από τον κανόνα των επιδέσμων.

“Κανόνας 23.ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ”1

23.1. Χρήση Επιδέσμων

23.1.1.  Σε όλες τις ΑΟΒ Διοργανώσεις, οι Πυγμάχοι πρέπει να χρησιμοποιούν επιδέσμους από έναν από τους Επίσημους Αδειούχους Πυγμαχικού Εξοπλισμού της ΑΙΒΑ.

23.1.2.  Οι επίδεσμοι θα πρέπει να φοριούνται στα αποδυτήρια με την παρουσία ενός στελέχους της Διοργανώτριας Εθνικής Ομοσπονδίας.  Οι επίδεσμοι του κάθε Πυγμάχου θα πρέπει να ελέγχονται και να μαρκάρονται από το Διευθυντή Εξοπλισμού στο τραπέζι ελέγχου εξοπλισμού.

23.2. Προδιαγραφές

23.2.1.  Οι επίδεσμοι δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από 4,5μ. και όχι μικρότεροι από 2,5μ.  Οι επίδεσμοι θα πρέπει να είναι 5,7εκ.

23.2.2.  Οι επίδεσμοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από ελαστικό βαμβακερό υλικό με κλείσιμο Velcro.

Ένωση Πυγμάχων Ιωαννίνων. Boxers Union of Ioannina.

2. Επίσημοι Αδειούχοι Πυγμαχικού Εξοπλισμού της ΑΙΒΑ.

 

Οι βασικοί τύποι επιδέσμων είναι οι παρακάτω:

  • Οι ιατρικοί επίδεσμοι (ελαστικοί) είναι ένας τύπος επιδέσμων που χρησιμοποιείται από τους πυγμάχους αρκετά.  Στο εμπόριο μπορούμε να τον βρούμε σε ποικίλες διαστάσεις και σε χαμηλό κόστος.
  • Διάφορες αθλητικές εταιρίες διαθέτουν στην αγορά επιδέσμους κατασκευασμένους αποκλειστικά για πυγμαχική χρήση.  Μπορούμε να βρούμε Βαμβακερούς μη ελαστικούς και ελαστικούς επιδέσμους.  Οι επίδεσμοι αυτοί έχουν θηλιά από την μία μεριά στην οποία μπένει ο αντίχειρα σαν σημείο αγκύρωσης.  Από την άλλη μεριά έχουν  αυτόδετη ταινία (Velcro) για να ασφαλίζει στο τέλος του δεσίματος.
  • Ο τρίτος τύπος επιδέσμων είναι τα προϊόντα γάντι-Bandage με αφρώδες υλικό ή Gel στο εσωτερικό τους.

 

Πολλές δημοσιεύσεις έχουν εκδοθεί όσον αφορά τους πυγμαχικούς τραυματισμούς στο χέρι.  Η επόμενη δημοσίευση αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Ο Nicholas Barton στη δημοσίευση του “Sports injuries of the hand and wrist”2 βασισμένο σε ένα δείγμα 11173 επαγγελματιών πυγμάχων αναφέρει πως: Οι τραυματισμοί σε έμπειρους πυγμάχους παρατηρούνται πιο σπάνια. Ο λόγος είναι η εμπειρία τους στην τεχνική των χτυπημάτων, και στη σωστή και επιτυχημένη τοποθέτηση των επιδέσμων.  Παρόλα αυτά σε επαγγελματίες πυγμάχους λόγω της σύνθλιψης-πρόσκρουσης  έχουν παρατηρηθεί τραυματισμοί στην καρπομετακάρπια άρθρωση του δείχτη και του μεσαίου δαχτύλου.  Επαναλαμβανόμενη καταπόνηση στη διαμήκη καμάρα οδηγεί τελικά σε βλάβη του χόνδρου, σε οστεοχονδρικό κάταγμα και εν τέλει σε μία χρόνια επώδυνη άρθρωση.  Επίσης παρατηρήθηκαν περιπτώσεις οξείας ή χρόνιας υμενίτιδας που προκαλεί τη διόγκωση της δεύτερης ή τρίτης μετακαρποφαλαγγικής άρθρωσης (γνωστή ως “boxer’s knuckle”). Τέλος η ρήξη της ραχιαίας κάψουλας της μετακαρποφαλαγγική άρθρωση του δακτύλου είναι άλλος ένας τραυματισμός που μπορεί να προκληθεί σε έμπειρους πυγμάχους.

Ένωση Πυγμάχων Ιωαννίνων. Boxers Union of Ioannina.

3. Ανατομία του χεριού. Sobotta Atlas of Human Anatomy 2006 (Volume 1)

 

Ο τρόπος που δένουμε τους επιδέσμους ενόψει αγώνα θα πρέπει να είναι συμμορφωμένος με τις υποδείξεις των κανονισμών της ΑΙΒΑ.  Στην προπόνηση όμως, έχουμε την ευχέρεια να δέσουμε τα χέρια μας με διάφορες παραλλαγές ώστε να προστατεύσουμε τις γροθιές μας από πιθανούς κινδύνους τραυματισμών.  Στη βιβλιογραφία, που σχετίζεται με τραυματισμούς πυγμαχίας, αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τραυματισμών πραγματοποιείται στην προετοιμασία των αθλητών παρά στον αγώνα.

  • Οι πρόσθετες επιλογές που έχουμε είναι μακρύτερους επιδέσμους από αυτούς που μας επιτρέπεται στους αγώνες.  Το αποτέλεσμα είναι να διπλασιάσουμε την προστασία γιατί καλύπτεται το χέρι και ο καρπός σε μεγαλύτερη έκταση και με περισσότερες στρώσεις.
  • Μπορούμε να εφαρμόσουμε επιδεσμική ταινία στερέωσης ανάμεσα από τα δάχτυλα και γύρω από την περιοχή του καρπού.  Στην περιοχή του καρπού οι επιπλέον στρώσεις ταινίας θα βοηθήσουν στην επιπλέον στήριξη του καρπού σε κινήσεις ραχιαίας-παλαμιαίας έκτασης και κερκιδικής-ωλένιας απόκλισης.  Επιπροσθέτως επιτυγχάνεται συγκράτηση των επιδέσμων όταν θέλουμε να βγάλουμε το γάντι και να το ξαναβάλουμε.  Στη διάρκεια της προπόνησης αυτό συμβαίνει αρκετές φορές, για να πιούμε νερό, να αλλάξουμε γάντια (από τα γάντια σπάρινγκ σε γάντια σάκου) κτλ.
Ένωση Πυγμάχων Ιωαννίνων. Boxers Union of Ioannina.

4. Δέσιμο με ταινία και επιπλέον ενίσχυση στις μετακαρποφαλαγγικές αρθρώσεις. (www.abae.co.uk)

 

  •  Τέλος η προστασία των μετακαρποφαλαγγικών αρθρώσεων μπορεί να ενισχυθεί με την προσθήκη διπλωμένου επιδέσμου, ή την προσθήκη ενός σφουγγαριού.
Ένωση Πυγμάχων Ιωαννίνων. Boxers Union of Ioannina.

5. Διάφορα υλικά ενίσχυσης.

 

Η προστασία των χεριών είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο θα πρέπει όλοι οι πυγμάχοι να το διδαχθούν και να το εξασκούν σωστά.  Είναι ένα ατομικό μέσο προστασίας, αναπόσπαστο του εξοπλισμού μας, το οποίο ελαχιστοποιεί την απειλή του τραυματισμού και συμβάλει στην απόλαυση του αθλήματος.  Η πυγμή μας είναι η ρίζα του αθλήματος, θα πρέπει να την προσέχουμε και να την προστατεύουμε.

 

Του Νότη Γιαννακά

notis.giannakas@boxersunion.gr

 

1ΑΙΒΑ Open Boxing (AOB) Competition Rules.  (August 23,2013).

2 BrJ Sports Med 1997;31:191-196